Kategorier
Naltafri

Nytt år och ut med det gamla in med det nya

2022 har tagit slut och vi har gått in på ett nytt år. 2023 har präglats av samhällets utmaningar men också om personlig utveckling. Från att prestera till att vara.

Under det år som varit har jag inte varit aktiv på sociala medier som innan. Jag har inte lagt energi på andra eller låtit mig tas energi ifrån. Detta kanske du som läser känner igen. Det digitala liv vi lever har en förmåga att ta över och jämförelse med andras perfekta världar stämmer inte med sina egna prestationer. För än om vi alla är medvetna att bakom fasaden finns det en person precis som du eller jag så påverkas vi. För mig kände jag att min odling min tid på gården inte blev lika värdefull när jag också ville dela den med världen. Så nu delar jag den med familj, vänner och djuren.

Jag ser inget fel med att dela men för mig behövde jag rikta fokus på andra saker. Vad har jag gjort då? Jo jag har odlat, mer än tidigare och jag har fermenterat. Jag har tränat, sprungit min första mil på massa massa år, läst mer böcker, lyssnat på musik, börjat gå på gym, rita och måla och övat på tacksamhet.

Är jag en klyscha?

Så vad händer då med en människa som varit aktiv på framförallt instagram i en himla massa år. Som med allt en är beroende av känner en saknad men så händer något när en inte tänker på det längre det finns inte längre. Ingen jakt på bilder kommentarer eller likes.

Det nya året är ingen nystart det är inte en massa nyårs löften. Jag är glad för ett nytt år med familjen, gården och vännerna. Glad för att fortsätta det nya året som det förra avslutades med energi och glädje. Kanske sitter jag på instagram i framtiden men då hoppas jag att det är för att det ger mig mer än det tar. Iofs har jag lärt känna nya människor, jag har fått inspiration och jag lärt mig saker och det tar jag med mig.

Så med det sagt ska jag fortsätta med att öva på ta vara på livet och tacksamheten över allt jag har och får.

Kategorier
Odling

Varmbänk – tidigare start på odlingen

Varmbänk är toppen att starta när snön ligger kvar. Odla så du får lite gott tidigare på säsongen. För visst längtar vi efter härodlat nu?

Nu i år har jag blivit kontaktad både av tidningen 7 och Radio p4 Västernorrland att prata vinterodling. Så kul att det finns ett intresse för att lära sig fler metoder med odling. Insåg att jag sitter faktiskt på en del kunskap. I min bubbla så fyller jag mitt flöde med de som jag både tror och anser är bättre än jag. Kanske svenskt men kul att inse att jag också kan bidra.

Varmbänk

Så vad är nu denna mirakel metod? Jo det är att dra nytta av när gödsel brinner. Alltså komposterar och alstrar värme. Genom denna metod kan du odla ovan på gödsel med ett lager jord och på så sett komma igång tidigare.

När du googlar och läser om varmbänk är hästgödsel de som rekommenderas. Och ja jag har tillgång från grannar men jag valde att köra på kanin, höns och får. Helt enkelt för att det är det som finns på gården.

Jag har valt att bygga min varmbänk i pallkragar som är dubbelt så långa som de ”vanliga”. Isolerat med hö och några skivor frigolit. Finns olika varianter på varmbänkar och det här är min.

Efter att ha skottat i gödsel så trampar jag ihop det. Tänkte att jag skulle räkna antal kärror jag körde men tappade räkningen.

Här är jag halvvägs in i att fylla upp min varmbänk.

När jag fyllt varmbänken och trampat så är dags att vattna den med varmt vatten. Guldvatten är att rekommendera men jag hade tyvärr en blyg blåsa och kunde inte producera några mängder. Maken och sonen är och åker skidor så fyller kanske på mer sedan.

Efter detta steg isolerar jag upptill. Här glömde jag att fota. Men jag la plast från balarna, du vet sån vit plast. Sedan hö, sen hittade jag någon bra skum på rulle som jag också la på. Efter detta la jag över ett lock som är gjord av byggplast.

Och nu är det bara till att vänta och kolla när temperaturen går upp.🙂

Kategorier
Naltafri Personliga tankar

Skillnad mellan Norrland Stockholm

Vanans makt

Finns så många skillnader med att bo på en plats med mindre människor. Det blir mindre av allt men det betyder inte att det inte finns. Eller inte allt. Vissa saker känns väldigt orättvisa. Men det är nog olikheterna att inte så samma service. Tog mig att bra tag innan vanan att inte allt finns runt mig, när jag vill ha det. Ironiskt va, det va ju det jag ville. Skala ner.. men vanans makt är stark.

Utanför tullarna

Såna enkla saker som mobiltäckning är inte en självklarhet. Att ha fiber och snabbt internet är inte en självklarhet. Att ha en matbutik på gångavstånd, kanske inte närmsta by eller att de har öppet mer än ett par timmar. Helt ärligt är infrastruktur, planering och sammanhållning så otroligt viktigt när en kommer utanför tullarna. Kanske är hård i min ton men svårt att förstå glesbygden om en inte upplever den och jag bor inte ens i glesbygd. Nä, jag har nära till service och välfärd. Men min mamma har inte det. Jag upplever orättvisorna ur hennes perspektiv och hon vet inte något annat.

Så ska vi gnälla över de saker som gör det svårt att bo här. Nä, såna är vi inte. Vi är förberedda på saker som händer, vi vet att naturen kan ställa till det på flera sätt där vi står utan ström eller bli insnöade. Då har vi mat i frysen, vi har kamin att elda i. Så blir det ganska mysigt. Men vi behöver ändå infrastrukturen 🙂

Kategorier
Personliga tankar

Flytt från Stockholm till landet

Året var 2017 och samma år som terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Detta är flyttade vi från Stockholm till Örnsköldsvik i Norrland.

Längtan efter en förändring, en flytt

Vi hade pratat om att flytta men ekorrhjulet rullade framåt och ibland tänkte jag varför vill jag lämna en bra lägenhet, jobb jag älskade, trygg förskola för Ruben, en tillvaro som ja var trygg. Ett samhälle med många likasinnade. Ingen som tycker genus är direkt en sak att diskutera för vi har ganska lika värdegrund. En självklarhet att kunna få utveckla sig inom sitt område jag valt att utbilda mig inom. Allt detta är ju positiva saker för mig. Men längtan efter något annat var större, kanske längtan till det jag själv växte upp med, skrivit mer om det här. Vi tillbringade stor del av vår fritid med att åka till skogen på längre och kortare turer. En stor fördel med Stockholm är att det är nära naturen, men nackdelen är att du sällan är ensam i den. För mig är det viktigt. Minns första året jag bodde i Sthlm och gick till Nacka naturreservatet, gick utanför stigarna (för så brukar jag göra) men det blev aldrig tyst, så där tyst att jag hör vinden i träden.

När det tog fart

Jag hade under en ganska lång tid i vår lägenhet i Sthlm funderat på hur vi skulle klara en kris. Gjorde mitt eget lilla prepperförråd men va liksom inte riktigt nöjd. Så längtan efter att kunna ha möjligheten till att skapa mig en mer robust tillvaro gnagde inne i mig.
Så 2017 efter terrorn när jag och Ruben var på Söder med min kompis, gick hem för all kollektivtrafik va avstängd, nyheter om att skottlossningar på Fridhemsplan men också vid Globen, precis nära där vi gick för att ta oss hem. Det kändes otryggt. Det kändes inte riktigt värt det där ekorrhjulet. Så vi la på ett järn och fick resultat. Jag gjorde mitt sista på pass på Södersjukhuset på nyårsdagen. Sedan packade vi allt och drog.

Leva i den nya verkligheten

Vi flyttade in i en lägenhet mitt på stan i väntan på att köpa ett hus. För vi visste inte vart vi ville bo eller om vi ville ha hus i tätort. Så vi gick på alla möjliga visningar med begränsningen max 3 mil från centrum. Så la vi ett bud på ett gård men kände nja, men samtidigt hade vårt hus kommit ut men vi gick inte på visningen. Vi tyckte inte att det skulle vara något för oss. Men så ringde jag mäklaren och vi fick en privat visning, det kändes som hemma. Lugnt och skönt. Så nästan ett år efter vi flyttade, flyttade vi in i vårt hus, vår gård. Men lite mark och skog till. Kändes konstigt att äga så mycket. Helt ärligt kollade jag fler gånger på lantmäteriet för att kolla att det stämde. Inte så mycket om en jämför med en stor jordbruksfastighet men ändock en jordbruksfastighet.

Nutid

Att se tillbaka på en sån här resa är rätt speciellt, för oss var det inte bara lätt och är inte bara lätt. Men det som gör det värt är tillvaron, min puls min harmoni, min plats på jorden som jag ska förvalta till framtiden. Jag vet att jag bara en liten bråkdel av dess tid och lovar att göra mitt bästa.

Jag saknar många saker, som att gå på gatorna i Stockholm och bara omges av myller av människor. Att vara osynlig, att ingen bryr sig men det är också det jag inte saknar. Tvådelat många saker, gr inte är säga att det ena är bättre än det andra. Tog mig lång tid att känna att det var helt rätt beslut, mycket för att jag inte trivdes på mitt nya jobb, det var strul med förskolan. Men så fick jag anställning där jag nu jobbar och mår bra, utvecklas och trivs. Ruben fick börja på föräldra-kooperativ och en trygg tillvaro även för honom och oss. Såna viktiga saker som gör att en mår bra i vardagen.

Kategorier
Naltafri

Hur går livet på gården, har jag tid?

Ja hur har vi det i Norrland, förutom snö då… Hur lunkar livet fram på gården?

Tänkte ge mig på att bara skriva av mig lite, inget måste om du förstår vad jag menar. Ibland hinner jag med att uppdatera på sociala medier och men allt mer sällan på Bloggen. Inte för att jag inte tycker det är viktigt eller inte kul. Det är bara det där med tiden. Tiden som vi människor har skapat för att kunna ha någon kontroll… Lustig egentligen, tror du djur har koll på tid? Nä de är nog mer rutin och anpassar sig efter naturen. De kanske har någon slags inbyggd ”klocka” men som sagt jag tror det mer bygger på rutin.

Tid

Ja tiden är viktig. Den är viktig att passa och den är viktig att inte glömma. Men under semester och ledighet brukar jag inte bry mig om den. Tänker mer på mat och sov-klockan den fungerar helt utmärkt. Magen säger alltid till när den vill ha mat och sömnen gör sig alltid hörd. Så är det så viktigt med tid?

Jag har i alla fall tid med detta:

Att ta sig tid och bara titta på djuren det är avkoppling <3

Kategorier
Personliga tankar

Självhushållare och klimat

I podden Gropen bakom skogen pratar jag och Eric om vår klimatångest och om klimatavtryck som självhushållare.

Vi kan prata om klimat och vi kan prata om väder för nu har kylan kommit och så även snön. Känner mig inte redo, vill inte, vill ha sommar en stund till. Men jag har valt att bo här. Jag har valt att leva i detta klimat och då får jag köpa vädret.

Som vi vet kommer inte denna snön att ligga kvar utan nu kommer det plusgrader och jag kommer att kunna gräva lite mer ute 🙂

Ska jag vara helt ärlig, ja vitlöken är inte nere ännu. Det ger mig lite ångest. Hur går det med din vitlök?

Så här som bilden ovan såg det ut för två dagar sedan… Kallt men ingen snö iaf.

Men kanske jag ska prata lite mer om det som titeln säger 😉
Klimat ja det är stor och komplex fråga som är lätt att skjuta ifrån sig på individnivå eller så tar vi allt på våra axlar, vi är lite olika där. För min egen del skriver jag om min klimatångest 2019 och hur jag försökte hantera den. Idag kan jag tycka att ordet klimatkris har en dålig klang alltså det har tappat sin styrka och innebörd som det lätt gör i vårt samhälle. För helt ärligt är vi kassa på hålla ut och hålla i. För det är för jobbigt det går emot oss som människor. Inget konstigt med det. Så det gäller att vi är snälla med oss själva i det här för vi vet att det handlar om att ställa om för alltid.

Vana?

Ja vi behöver acceptera att vi behöver nya vanor, precis som det tar 12 veckor att ändra vana kanske vi behöver ta 12 veckor och ändra något nytt till något mer hållbart?

Klimat och självhushåll

Vad kan jag säga, jag är medveten om att mitt leverne ger ett klimatavtryck. Därför kommer jag inte att klaga på bensin eller dieselpriser av den enkla anledningen att jag fattar att vi inte kan fortsätta så här. Det är inte en billig sak och såklart förstår jag ekonomiska skillnader. Det är inte så att jag är blind inför det faktum att jag är privilegierad i mitt liv. Inte bara när det gäller dessa frågor men så många fler saker.

Min gård

Men det jag gör på min gård är att tänka hållbart med ett naturlig kretslopp, där varje sak och individ har en syfte och en nytta, och i detta ska vi njuta av vårt liv tillsammans. Jag köper kläder och saker på second hand, för se gamla saker i nytt sken att de får ett nytt liv. Jag vet också att alla kan inte och vill inte leva som mig och det är också okej. Då får en själv hitta vad den kan göra för att bidra till ett bättre klimat.

Kategorier
Odling

Hydroponisk odling

Ni som har följt mig ett tag vet att jag har hållit på med hydroponisk odling ett tag. Det har varit ett bra tillskott helst under mörka tiden under året.

Skönhetslyft på den hydroponiska odlingen

Jag byggde en hydroponisk odling med hjälp av en blomlåda och frigolit som ni kan läsa om här. Det har varit helt okej med en vit låda men nog är det lite tråkigt. Så jag har snyggat till den med gamla plankor:

Med gamla plankor som jag har hittat i ladugården.

Vad har jag odlat

Mesta dels har det odlas sallat i den hydropniska odlingen. Jag har inte valt att skaffa en pump och därav har det inte heller blivit så många andra sorter. Har odlat portlak och vissa kryddor också men är nog mest uppskattat med sallat. Men i vinter har jag faktiskt petat ner några citruskärnor och de har trivts i den hydroponiska odlingen. Så häftigt att se. Har nu planterat dem i jord och hoppas på få fina växter.

Jag har nyligen satt igång en ny omgång med sallat. Sommar kommer den att få flytta ut och kanske jag experimenterar med andra sorter också. Förra sommaren satt jag stevia i den och den växte också till sig fint. Vet inte hur mycket stevia vill ha syre. Det jag brukar göra är att vispa runt i vattnet för att öka tillförseln av syre.

Odlar du med hydroponisk teknik?
Jag drömmer om akvaponik och det vore kul att få ihop en sådan odling men har inte kommit it ännu. Kanske jag hittar ett lämpligt akvarium och slår till 😉

Kategorier
Naltafri

Göra egen jord

Göra egen jord är kul att kunna ge tillbaka till jorden men också dra nytta av det i sina odlingar.

Jag har funderat på det här med ekosystem, idag så fraktar vi bort matrester, kiss och bajs till anläggningar. Vi det vi tidigare använde oss av på platsen där vi bor. Guldvatten är ju kanon, luktar ju inte heller något speciellt så länge det är färskt.

Från bord till jord

Bokashi har jag hållit på med sedan 2017 då jag bodde i lägenhet. Minns att jag var på en trädgårdsmarknad/utsällning i Vinterviken och deras kolonilotter. Där fanns en utställare med maskkompost för inomhusbruk. Jag blev väldigt sugen på att göra min egen jord inomhus men förstod väl att det här med mask inne i en lägenhet kanske inte skulle bli min grej. Började söka andra alternativ och upptäckte bokashi. Köpte starkit och började ha jordfabriker på balkongen. Efter att jag flyttade hem till Övik började jag att odla lite ute i min pappas stuga innan vi hittade vårt hus. Ute i stugan finns det tydligen grävling som också gillar Bokashi… Så där har grävlingen festat en del men numera använder jag all min Bokashi här på gården. Kan aldrig få mycket ;). Jag har satsat på hinkar med kran vilket underlättar att tappa lakvatten. 

Sally som vaktar bokashi

Jag har inte upplevt några problem med råttor eller möss gällande bokahsin om inte den på bilden räknas. Hunden gillar att ta sig en bit så fort hon har möjlighet. Bokashi ska vara för surt vad jag förstår.

Bokashin ska inte öppnas så ofta så jag har löst det med att ha en sådan här liten hink på diskbänken. (Loppisfynd)

Så här på våren brukar jag vända köpta jordsäckar och fylla med diverse organiskt material som löv och hö. Men iår med inspiration från en på min skola har jag fyllt med kaninströ. Jag varvar i säckarna och det är fördelat en hink på två påsar. På sommaren brukar jag gräva ner det i min gödselhög eller direkt i bäddar om jag håller på bygga nya 🙂

Som jag skrev tidigare kan jag inte få för mycket av bokasin, vi ger matrester (inget kött) till hönsen och på sätt har vi inte så mycket matrester som jag önskat. Hade en idé om att sätta en bokashihink på jobbet men nu är det mest hemmajobb. 

Så blir det jord 🙂 tada

Kategorier
Hantverk

Påskägg med naturlig färg

Då är snart påsken här. Vi firar in att våren är här. Det är ljusare tider. Hönsen värper för fullt och det droppar från taken.

Påskpynt

Jag har inte pyntat på påsken speciellt mycket under många år. Tycker inte heller att det har känts så bra att köpa fjädrar men i år har jag gjort egna påskfjädrar av fjädrar som jag sparat efter slakt. Fint att de kommer till användning. Säljer de också i vår Reko-ring i Örnsköldsvik. Men detta inlägg kommer inte att handla om påskfjädrar utan om ägg.

Påskägg

Vi har som sagt höns som värper bra nu och vi ville prova att göra egna påskägg som pynt. Så äggen är från gården och färgen är och egen plockat.

Vi gjorde ett litet hål i toppen av ägget och ett större i botten, sedan blåste vi ut innehållet. Ruben har starka lungor och tyckte att det var kul.

Efter att vi blåst ur dom tvättade vi av dom och sedan tog jag ättiksprit och torkade av dom för att färgen skulle fästa bättre.

Vi valde att färga våra påskägg med blåbär, hallon och aronia. Blåbär gav mest färg och minst hallon. Det blev en fin marmorering av bären på påskäggen. Vi tog bären och och tryckte på äggen men sedan lät vi de ligga i en skål och suga upp av färgen.

Efter det sköljdes de och torkade. Det pilligaste var att få fast tråden men det fick med en lång nål .

Är supernöjd med resultatet och nu är vi redo att fira påsk. Jag och Ruben ska vara lite extra påsklediga. Det behövs för en viss vårtrötthet att har kommit och vi behöver få lite energi. Det är ju inte helt ovanligt att kroppen och knoppen reagerar på ljusets återkomst även om det är underbar tid nu.

Glad Påsk

Kategorier
Odling

Vinterodling, nu är tiden inne

Ifjol hade jag paus på vintersådd, då jag inte hade en handled. Ja jag ramlade och bröt mig ifjol. Det var rätt trist men efter att ha tränat upp den så har den tyvärr börjat krångla igen. Jag får smärta utan att jag har provocerat den, eller vad jag tycker att den borde klara av. Jag har inopererad platta med skruvar så det kan kanske spela in. Ska prata med sjukvården men hoppas inte det ställer till det för mina odlingsplaner.

Vad är vintersådd

Det är när en sår ute under senhöst, vinter och kanske till och med tidig vår. Fördelen är att frön som behöver stratifiering (en frostperiod) får det naturligt ute. Men de börjar också gro så fort förhållanden blir gynnsamma. Ger ofta bra plantor. Jag skrev om min första vintersådd 2019.

Någon som har gjort en youtube film är Sara Bäckmo, finns att läsa mer i hennes böcker också.

Spenat är en sån grönsak som är känslig för värme och går lätt i blom så den är bra att så som vintersådd.

Vad har jag i min vintersådd?

Jag har nu en dröm om mer blommor i min trädgård och gärna perenna växter. Därför har jag sått en del blomsorter, några exempel är; Klematisakleja ’Lime Sorbet’, Rudbeckiahatt ’Green wizard’, Kokardblomster ’ Arizona sun’. Vore jättekul om de tog sig och jag får min dröm om mer blommor.
Också spenat har sått som jag nämnde tidigare. Dill och persilja har också fått åka ner i jorden.

Bild på mina blommor i vintersådden.

Projekt att gräva

Jag har också en skoluppgift att göra en vintersådd med spenat och det passar ju bra. Men att gräva mig ner till en pallkrage känns så där i årets snödjup. Visst har en del redan smält undan men se bilden nedan…

Vet inte om det skulle bli ett bra resultat av att plantera i detta. Skulle behöva gräva ännu mer men vet inte om jag tycker det är värt besväret. Vad tycker du?