Kategorier
Naltafri

Göra egen jord

Göra egen jord är kul att kunna ge tillbaka till jorden men också dra nytta av det i sina odlingar.

Jag har funderat på det här med ekosystem, idag så fraktar vi bort matrester, kiss och bajs till anläggningar. Vi det vi tidigare använde oss av på platsen där vi bor. Guldvatten är ju kanon, luktar ju inte heller något speciellt så länge det är färskt.

Från bord till jord

Bokashi har jag hållit på med sedan 2017 då jag bodde i lägenhet. Minns att jag var på en trädgårdsmarknad/utsällning i Vinterviken och deras kolonilotter. Där fanns en utställare med maskkompost för inomhusbruk. Jag blev väldigt sugen på att göra min egen jord inomhus men förstod väl att det här med mask inne i en lägenhet kanske inte skulle bli min grej. Började söka andra alternativ och upptäckte bokashi. Köpte starkit och började ha jordfabriker på balkongen. Efter att jag flyttade hem till Övik började jag att odla lite ute i min pappas stuga innan vi hittade vårt hus. Ute i stugan finns det tydligen grävling som också gillar Bokashi… Så där har grävlingen festat en del men numera använder jag all min Bokashi här på gården. Kan aldrig få mycket ;). Jag har satsat på hinkar med kran vilket underlättar att tappa lakvatten. 

Sally som vaktar bokashi

Jag har inte upplevt några problem med råttor eller möss gällande bokahsin om inte den på bilden räknas. Hunden gillar att ta sig en bit så fort hon har möjlighet. Bokashi ska vara för surt vad jag förstår.

Bokashin ska inte öppnas så ofta så jag har löst det med att ha en sådan här liten hink på diskbänken. (Loppisfynd)

Så här på våren brukar jag vända köpta jordsäckar och fylla med diverse organiskt material som löv och hö. Men iår med inspiration från en på min skola har jag fyllt med kaninströ. Jag varvar i säckarna och det är fördelat en hink på två påsar. På sommaren brukar jag gräva ner det i min gödselhög eller direkt i bäddar om jag håller på bygga nya 🙂

Som jag skrev tidigare kan jag inte få för mycket av bokasin, vi ger matrester (inget kött) till hönsen och på sätt har vi inte så mycket matrester som jag önskat. Hade en idé om att sätta en bokashihink på jobbet men nu är det mest hemmajobb. 

Så blir det jord 🙂 tada

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *