Kategorier
Odling

Varmbänk – tidigare start på odlingen

Varmbänk är toppen att starta när snön ligger kvar. Odla så du får lite gott tidigare på säsongen. För visst längtar vi efter härodlat nu?

Nu i år har jag blivit kontaktad både av tidningen 7 och Radio p4 Västernorrland att prata vinterodling. Så kul att det finns ett intresse för att lära sig fler metoder med odling. Insåg att jag sitter faktiskt på en del kunskap. I min bubbla så fyller jag mitt flöde med de som jag både tror och anser är bättre än jag. Kanske svenskt men kul att inse att jag också kan bidra.

Varmbänk

Så vad är nu denna mirakel metod? Jo det är att dra nytta av när gödsel brinner. Alltså komposterar och alstrar värme. Genom denna metod kan du odla ovan på gödsel med ett lager jord och på så sett komma igång tidigare.

När du googlar och läser om varmbänk är hästgödsel de som rekommenderas. Och ja jag har tillgång från grannar men jag valde att köra på kanin, höns och får. Helt enkelt för att det är det som finns på gården.

Jag har valt att bygga min varmbänk i pallkragar som är dubbelt så långa som de ”vanliga”. Isolerat med hö och några skivor frigolit. Finns olika varianter på varmbänkar och det här är min.

Efter att ha skottat i gödsel så trampar jag ihop det. Tänkte att jag skulle räkna antal kärror jag körde men tappade räkningen.

Här är jag halvvägs in i att fylla upp min varmbänk.

När jag fyllt varmbänken och trampat så är dags att vattna den med varmt vatten. Guldvatten är att rekommendera men jag hade tyvärr en blyg blåsa och kunde inte producera några mängder. Maken och sonen är och åker skidor så fyller kanske på mer sedan.

Efter detta steg isolerar jag upptill. Här glömde jag att fota. Men jag la plast från balarna, du vet sån vit plast. Sedan hö, sen hittade jag någon bra skum på rulle som jag också la på. Efter detta la jag över ett lock som är gjord av byggplast.

Och nu är det bara till att vänta och kolla när temperaturen går upp.🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *