Kategorier
Hantverk

Påskägg med naturlig färg

Då är snart påsken här. Vi firar in att våren är här. Det är ljusare tider. Hönsen värper för fullt och det droppar från taken.

Påskpynt

Jag har inte pyntat på påsken speciellt mycket under många år. Tycker inte heller att det har känts så bra att köpa fjädrar men i år har jag gjort egna påskfjädrar av fjädrar som jag sparat efter slakt. Fint att de kommer till användning. Säljer de också i vår Reko-ring i Örnsköldsvik. Men detta inlägg kommer inte att handla om påskfjädrar utan om ägg.

Påskägg

Vi har som sagt höns som värper bra nu och vi ville prova att göra egna påskägg som pynt. Så äggen är från gården och färgen är och egen plockat.

Vi gjorde ett litet hål i toppen av ägget och ett större i botten, sedan blåste vi ut innehållet. Ruben har starka lungor och tyckte att det var kul.

Efter att vi blåst ur dom tvättade vi av dom och sedan tog jag ättiksprit och torkade av dom för att färgen skulle fästa bättre.

Vi valde att färga våra påskägg med blåbär, hallon och aronia. Blåbär gav mest färg och minst hallon. Det blev en fin marmorering av bären på påskäggen. Vi tog bären och och tryckte på äggen men sedan lät vi de ligga i en skål och suga upp av färgen.

Efter det sköljdes de och torkade. Det pilligaste var att få fast tråden men det fick med en lång nål .

Är supernöjd med resultatet och nu är vi redo att fira påsk. Jag och Ruben ska vara lite extra påsklediga. Det behövs för en viss vårtrötthet att har kommit och vi behöver få lite energi. Det är ju inte helt ovanligt att kroppen och knoppen reagerar på ljusets återkomst även om det är underbar tid nu.

Glad Påsk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *