Kategorier
Odling

Vinterodling, nu är tiden inne

Ifjol hade jag paus på vintersådd, då jag inte hade en handled. Ja jag ramlade och bröt mig ifjol. Det var rätt trist men efter att ha tränat upp den så har den tyvärr börjat krångla igen. Jag får smärta utan att jag har provocerat den, eller vad jag tycker att den borde klara av. Jag har inopererad platta med skruvar så det kan kanske spela in. Ska prata med sjukvården men hoppas inte det ställer till det för mina odlingsplaner.

Vad är vintersådd

Det är när en sår ute under senhöst, vinter och kanske till och med tidig vår. Fördelen är att frön som behöver stratifiering (en frostperiod) får det naturligt ute. Men de börjar också gro så fort förhållanden blir gynnsamma. Ger ofta bra plantor. Jag skrev om min första vintersådd 2019.

Någon som har gjort en youtube film är Sara Bäckmo, finns att läsa mer i hennes böcker också.

Spenat är en sån grönsak som är känslig för värme och går lätt i blom så den är bra att så som vintersådd.

Vad har jag i min vintersådd?

Jag har nu en dröm om mer blommor i min trädgård och gärna perenna växter. Därför har jag sått en del blomsorter, några exempel är; Klematisakleja ’Lime Sorbet’, Rudbeckiahatt ’Green wizard’, Kokardblomster ’ Arizona sun’. Vore jättekul om de tog sig och jag får min dröm om mer blommor.
Också spenat har sått som jag nämnde tidigare. Dill och persilja har också fått åka ner i jorden.

Bild på mina blommor i vintersådden.

Projekt att gräva

Jag har också en skoluppgift att göra en vintersådd med spenat och det passar ju bra. Men att gräva mig ner till en pallkrage känns så där i årets snödjup. Visst har en del redan smält undan men se bilden nedan…

Vet inte om det skulle bli ett bra resultat av att plantera i detta. Skulle behöva gräva ännu mer men vet inte om jag tycker det är värt besväret. Vad tycker du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *