Kategorier
Odling Slow living Växter - Örter

Vintersådd – ny erfarenhet


Efter att ha fått inspiration ifrån 
Skillnadens trädgård. Har jag idag påbörjat min allra första vinterodling. Kanske sent på säsongen men tidigare än om det skulle vara på friland. 

Så små frön mitt i vintern

Så jag har sett i lite olika grupper jag med i att folk nu provat att så mitt i vintern. Vissa delar med sig av sina resultat sedan tidigare som vittnar på en bra skörd med vintersådd. Kul och inspirerande. Tänk att få kunna förlänga odlingssäsongen. Jag har traditionellt tänkt att det innefattar sommaren och sedan är det över men med ny kunskap kan en lära sig mera. Idag passade jag på när solen sken och värmde både själ och hjärta.

Jag kan rekommendera att se Saras video om hennes vinterodling. Här kommer jag att gå genom hur jag gjorde 🙂

Sara ska föreläsa utanför Kramfors nästa helg och jag minst sagt sugen på att åka dit. Jag vet inte om jag kommer att hinna men det vore kul.

Platslåda som ska bli en drivhus


Jag började med att borra hål i plastbackar. Hål nedtill för att det ska dränera ut och och lufthål upp till.

Fruktlådor som blir odlingstråg

Sedan fyllde jag små platslådor som varit frukt och grönsaker i som nu blir till odlingstråg.

Platstråg med jord i

Jag sådde frön som ska ut på friland. Här dill. Sådde även såpnejlika jag fått av en Instagram vän <3 . Kål, persilja och blåklint. Sen tog det tyvärr slut på platstråg. Jag får samla fler.

Skriva namnlappar

Skrev små lappar med maskeringstejp och grillpinnar. Jag kom på detta sätt igår när min etiketter tog slut. Får se om det kommer att fungerar.

Ska bli så spännande och se när och om det kommer att gro.
Jag fick frön kvar för friland också, på så sätt kanske jag får skörda vid flera tidpunkter.

Framtiden

Sen har jag en hel del arbete framför mig. För idag har vi inget friland. Inget land alls. Så jag hoppas att vi får ordning på något land för att få ner plantorna.
Ska försöka få tag i en del gödsel. Fick tips om att det finns att köpa hönsgödsel på en lokalproducent. Sedan hoppas jag våra blivande höns kommer att hjälpa till att gödsla.
Ska få låna en jordfräs av min mamma vilket jag tror kommer att underlätta en del. För idag är det bara gräsmatta. Har ritat och planerat lte hur jag vill att det ska se ut. Planerar utifrån att jag ska kunna växelodla.

Det ska bli spännande med allt nytt och jag hoppas att ni vill följa med mig och min familj.

Ett svar på ”Vintersådd – ny erfarenhet”

[…] Det är när en sår ute under senhöst, vinter och kanske till och med tidig vår. Fördelen är att frön som behöver stratifiering (en frostperiod) får det naturligt ute. Men de börjar också gro så fort förhållanden blir gynnsamma. Ger ofta bra plantor. Jag skrev om min första vintersådd 2019. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *