Kategorier
Personliga tankar

Självhushållare och klimat

I podden Gropen bakom skogen pratar jag och Eric om vår klimatångest och om klimatavtryck som självhushållare.

Vi kan prata om klimat och vi kan prata om väder för nu har kylan kommit och så även snön. Känner mig inte redo, vill inte, vill ha sommar en stund till. Men jag har valt att bo här. Jag har valt att leva i detta klimat och då får jag köpa vädret.

Som vi vet kommer inte denna snön att ligga kvar utan nu kommer det plusgrader och jag kommer att kunna gräva lite mer ute 🙂

Ska jag vara helt ärlig, ja vitlöken är inte nere ännu. Det ger mig lite ångest. Hur går det med din vitlök?

Så här som bilden ovan såg det ut för två dagar sedan… Kallt men ingen snö iaf.

Men kanske jag ska prata lite mer om det som titeln säger 😉
Klimat ja det är stor och komplex fråga som är lätt att skjuta ifrån sig på individnivå eller så tar vi allt på våra axlar, vi är lite olika där. För min egen del skriver jag om min klimatångest 2019 och hur jag försökte hantera den. Idag kan jag tycka att ordet klimatkris har en dålig klang alltså det har tappat sin styrka och innebörd som det lätt gör i vårt samhälle. För helt ärligt är vi kassa på hålla ut och hålla i. För det är för jobbigt det går emot oss som människor. Inget konstigt med det. Så det gäller att vi är snälla med oss själva i det här för vi vet att det handlar om att ställa om för alltid.

Vana?

Ja vi behöver acceptera att vi behöver nya vanor, precis som det tar 12 veckor att ändra vana kanske vi behöver ta 12 veckor och ändra något nytt till något mer hållbart?

Klimat och självhushåll

Vad kan jag säga, jag är medveten om att mitt leverne ger ett klimatavtryck. Därför kommer jag inte att klaga på bensin eller dieselpriser av den enkla anledningen att jag fattar att vi inte kan fortsätta så här. Det är inte en billig sak och såklart förstår jag ekonomiska skillnader. Det är inte så att jag är blind inför det faktum att jag är privilegierad i mitt liv. Inte bara när det gäller dessa frågor men så många fler saker.

Min gård

Men det jag gör på min gård är att tänka hållbart med ett naturlig kretslopp, där varje sak och individ har en syfte och en nytta, och i detta ska vi njuta av vårt liv tillsammans. Jag köper kläder och saker på second hand, för se gamla saker i nytt sken att de får ett nytt liv. Jag vet också att alla kan inte och vill inte leva som mig och det är också okej. Då får en själv hitta vad den kan göra för att bidra till ett bättre klimat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *