Kategorier
Personliga tankar

Flytt från Stockholm till landet

Året var 2017 och samma år som terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Detta är flyttade vi från Stockholm till Örnsköldsvik i Norrland.

Längtan efter en förändring, en flytt

Vi hade pratat om att flytta men ekorrhjulet rullade framåt och ibland tänkte jag varför vill jag lämna en bra lägenhet, jobb jag älskade, trygg förskola för Ruben, en tillvaro som ja var trygg. Ett samhälle med många likasinnade. Ingen som tycker genus är direkt en sak att diskutera för vi har ganska lika värdegrund. En självklarhet att kunna få utveckla sig inom sitt område jag valt att utbilda mig inom. Allt detta är ju positiva saker för mig. Men längtan efter något annat var större, kanske längtan till det jag själv växte upp med, skrivit mer om det här. Vi tillbringade stor del av vår fritid med att åka till skogen på längre och kortare turer. En stor fördel med Stockholm är att det är nära naturen, men nackdelen är att du sällan är ensam i den. För mig är det viktigt. Minns första året jag bodde i Sthlm och gick till Nacka naturreservatet, gick utanför stigarna (för så brukar jag göra) men det blev aldrig tyst, så där tyst att jag hör vinden i träden.

När det tog fart

Jag hade under en ganska lång tid i vår lägenhet i Sthlm funderat på hur vi skulle klara en kris. Gjorde mitt eget lilla prepperförråd men va liksom inte riktigt nöjd. Så längtan efter att kunna ha möjligheten till att skapa mig en mer robust tillvaro gnagde inne i mig.
Så 2017 efter terrorn när jag och Ruben var på Söder med min kompis, gick hem för all kollektivtrafik va avstängd, nyheter om att skottlossningar på Fridhemsplan men också vid Globen, precis nära där vi gick för att ta oss hem. Det kändes otryggt. Det kändes inte riktigt värt det där ekorrhjulet. Så vi la på ett järn och fick resultat. Jag gjorde mitt sista på pass på Södersjukhuset på nyårsdagen. Sedan packade vi allt och drog.

Leva i den nya verkligheten

Vi flyttade in i en lägenhet mitt på stan i väntan på att köpa ett hus. För vi visste inte vart vi ville bo eller om vi ville ha hus i tätort. Så vi gick på alla möjliga visningar med begränsningen max 3 mil från centrum. Så la vi ett bud på ett gård men kände nja, men samtidigt hade vårt hus kommit ut men vi gick inte på visningen. Vi tyckte inte att det skulle vara något för oss. Men så ringde jag mäklaren och vi fick en privat visning, det kändes som hemma. Lugnt och skönt. Så nästan ett år efter vi flyttade, flyttade vi in i vårt hus, vår gård. Men lite mark och skog till. Kändes konstigt att äga så mycket. Helt ärligt kollade jag fler gånger på lantmäteriet för att kolla att det stämde. Inte så mycket om en jämför med en stor jordbruksfastighet men ändock en jordbruksfastighet.

Nutid

Att se tillbaka på en sån här resa är rätt speciellt, för oss var det inte bara lätt och är inte bara lätt. Men det som gör det värt är tillvaron, min puls min harmoni, min plats på jorden som jag ska förvalta till framtiden. Jag vet att jag bara en liten bråkdel av dess tid och lovar att göra mitt bästa.

Jag saknar många saker, som att gå på gatorna i Stockholm och bara omges av myller av människor. Att vara osynlig, att ingen bryr sig men det är också det jag inte saknar. Tvådelat många saker, gr inte är säga att det ena är bättre än det andra. Tog mig lång tid att känna att det var helt rätt beslut, mycket för att jag inte trivdes på mitt nya jobb, det var strul med förskolan. Men så fick jag anställning där jag nu jobbar och mår bra, utvecklas och trivs. Ruben fick börja på föräldra-kooperativ och en trygg tillvaro även för honom och oss. Såna viktiga saker som gör att en mår bra i vardagen.

Ett svar på ”Flytt från Stockholm till landet”

Hej, intressant att läsa om eran flytt. Funderar själv på göra något likande men det känns väldigt läskigt. Men väldigt inspirerande att höra eran resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *