Kategorier
Odling

Svampodling

Hej, jag har ju lovat att uppdatera er om svampodligen men har inte riktigt kommit till skott och skriva ett blogg inlägg om det. Bättre sent än aldrig. Vi har odlat grå ostronskivling.


Vid ett tillfälle när vi skulle beställa frö så dök svamphuset upp. Och som en person som både är nyfiken och vill gärna odla saker själv. Ville jag prova. Helst för att den påstod att de kunde bli flera skördar och att de går att plantera ut sedan.

Hur gjorde vi då?

Jo följde instruktionerna 😉 Ia första gången och vi massa med svamp. Vi åt svamp tills vi skördat klart. Då vattnade jag på svamphuset igen och ställde bort det och när jag tittade till det igen så växte det svamp igen! Och det blev bland annat denna jättesvamp! Så nu har jag vattnat på det igen och ställt bort det. Kanske kommer de en tredje gång eller så får de planteras ut i sommar.

Det svamphuset innehåller är allt du behöver för att börja. Men vattentemperaturen är känslig om en ska tro instruktionerna för andra gången kollade jag inte tempen på vattnet och det gick bra ändå… Kan tänka mig att för varmvatten inte är bra men kallvatten funkade för oss. Vi har kommunalt vatten och jag kokade första gången för att få bort klor och så men andra gången inget sånt. Kanske hade jag tur 🙂

Så i sommar ska svampen ut och då ska jag uppdatera er. Hoppas att detta gjorde det lite klarare och ställ gärna frågor om något var oklart!

/ Victoria

2 svar på ”Svampodling”

Hej! Jag är lärare och har ett svamphus med klassen. Hur vattnade/sprayade du efter att du gjort snitten i plasten? Sprayade du in i själva hålen du gjort?

Hälsningar
Emilia

Hej! Vad kul att ni ska odla svamp med klassen 🙂 Jag använde en sprayflaska att vattna med och sprayade precis som du säger i snitten 🙂
När jag först fick hem den så låg den först i blöt och sedan minns jag inte helt nu om det var en vecka innan jag gjorde snitten.
Lycka till med svampodlingen 🙂
/ Victoria

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *