Kategorier
Kroppsvård Växter - Örter

Björklövsschampo

Jag tror det var någon gång under 2010 jag lärde mig om no poo. Vilket syftar på att inte använda skit i håret ;). Det hela för mig började med balsammetoden och så har jag provat lite olika varianter genom åren. Detta inlägg handlar om att tvätta håret med björklöv.

I början provade jag varianter med bikarbonat och äppelcidervingärskölj och lite av varje. Med tiden så har mitt intresse svalnat och ibland hamnat i fulschampo träsket. Men nu är jag ur det och är så glad över naturliga produkter. Och ännu bättre jag kan plocka det på min egen gård.

Så här har jag gjort: jag har tagit färska björklöv typ en till två nävar och blandat i en bruk med lock i kall vatten. Låter det stå minst i 30 minuter och skakar burken. För i kallt vatten kommer saponinerna ut. Och det är det ämnet en vill komma åt, sapo kommer från latin och betyder tvål. När jag läste på om saponiner inser jag att detta är som vanligt med ”huskurer” en gammal kunskap. Ibland undrar jag hur långt i från naturen vi har hamnat? Tvättmedel gjorda på saponiner är skonsamma och kan användas för att tvätta känsliga tyger. Men saponiner är också bra för mjäll, det är svampdödande.

Just nu har jag tvättat håret med björklöv sedan dom slog ut här hos oss och hittills är jag nöjd. På min lista över saker att göra tänker jag samla löv och torka inför vintern.

Sedan hoppas jag på att såpnejlikan jag fick av min vän kommer att växa i sommar så jag även kan prova den!

Hoppas ni blev sugna på att prova något mer naturnära produkt till er själva. Kan lova att det luktar sommar av björklöven <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *