Kategorier
Gården Slow living

Höns – Bjurholmshöns – Hönshus

Nu är de här våra höns. Det är pirrigt och härligt!

Vi pratade om att skaffa höns så fort vi flyttade in här. Perfekt att ha höns när vi har en gård med egen ladugård. Projektet hönshus inleddes av mig men insåg ganska snabbt att det var mer jobb än väntat. Men är det inte alltid så? Här fick vi tömma bort den gamla isoleringen som bestod av gammal halm, spån och lite annat bråte.

Jag & Ruben i början av projekt hönshus

Jag och Ruben satte upp en av väggarna själv i hönshuset. Det gör mig så stolt att jag faktiskt kan bygga och det blev helt okej. Bra övning tills jag ska bygga om inne 😉

Väggen innan skivorna
Stolt Ruben vid vår vägg
Jag och Ruben målar

Så vilka är dom här hönsen. Jo det är Bjurholmshöns, de upptäcktes på en gård i Bjurholm där de varit isolerade i ca 120 år. Detta har gjort dom till tuffa höns som klarar det norrländska klimatet. Idag ingår de en genbank för behålla rasen som den lantrasen de är. Detta innebär lite olika saker för oss som hönsägare. Vi får till exempel inte ha andra höns ur annan ras på gården. Sedan får de sköta tillväxten själva. Alltså maskinkläckning är inget som är tillåtet. Detta gör mig absolut inget för jag är övertygad att hönsen är de bästa äggkläckarna själva.

För mig är det något ärofyllt att få leva med djur. De har inte valt att bo med oss, de är vårt ansvar och jag vill ge dom det bästa liv jag kan. Sedan att de ger mig överskott av ägg det är stort plus såklart. De ger oss även gödsel och sällskap.
Är glad att vi får ge Ruben möjligheten att ta hand om djur och lära sig att respektera dem. För mig är det viktigt.

Blixten med sina damer

2 svar på ”Höns – Bjurholmshöns – Hönshus”

Hej.
Varifrån har du fått dina Bjurholmhöns? Jag skulle vilja ha de också men det är svårt att få tag i de.
Mvh
Yasmin

Hej!
Jag fick tag i dem genom Facebook. Finns en grupp där med Bjurholmshöns. Finns också föreningen Kackel som det finns möjlighet att få tag i genbanker för att få tag i höns. Lycka till!
Vänligen Victoria

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *