Välj en sida

Svamp som vi hittade blev cannelloni till middag

aug 16, 2018 | Matlagning | 1 kommentar

Igår bestämde vi att vi skulle göra en aktivitet och ni vet nog vid detta laget vad jag tycker om. Så vi åkte ut till skogen och för att leta svamp. Även fast det varit en väldigt varm sommar fanns hoppet om att det regn som kommit skulle ha gett svampen kraft att växa till sig. Med kaffe i termosen så kom vi oss iväg
grön myr i skogen

Vart hittar en svamp?

Jag tänkte att det är bäst att hålla sig kring där det finns mycket vatten. Det vi gjorde var att åka till en plats som det finns en myr. Myrar finns det en del av så det finns många att leta runt.  Det gav resultat direkt, hittade en björksopp. Hittade flera svampar som jag inte vet vilka de är och jag skulle aldrig plocka svampar som jag inte vet vilka de är. Ibland brukar jag plocka svamp och slå upp dem för att lära mig mer om svamp. Mitt svampintresse är rätt ungt men det är brinnande starkt. Det är som skatt jakt. Känslan när en hittar en gruppkram av trattkantareller eller en ståtlig stensopp. 

Idag hittade jag flera olika svamp, björksopp, tegelröd björksopp och brunsopp. Hittade ett gäng med misstänkta torkade svart trumpetsvamp. De är på min bucket list. Så kanske i år har jag tur att hitta dem. Längtar redan ut till nästa runda. Det som känns lite jobbigt i år är att leta reda på nya svampställen då vi ifjol hittade några rätt säkra ställen runt Stockholm. 

vacker brunsopp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept på Cannelloni med brunsopp

Efter att hittat en hel korg med svamp så ville jag såklart laga något gott av det. Så jag funderade först på att göra soppa. Fast min familj var jättehungrig så något mer matigt idag. Så jag valde att inspireras av ett recept från ICA men bytt ut del ingredienser och såklart inkluderat brunsopp.

Ställ ungen på 200 grader

  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 st små gullökar
  • Ricotta 250 g
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl crème fraiche  
  • 2 dl ajvar relish
  • 2 dl rökt sidfläsk
  • 1 dl västerbottenost 
  • Cannellonipasta

 

  • Börja med att rensa svampen. På stora exemplar av soppar brukar jag ta bort rören men inte på de små svamparna. 
  • Hacka i svampen i små bitar
  • Stek i smör tills gyllenbruna och krydda med salt & peppar, ställ åt sidan
  • Hacka och fräs löken och vitlöken, låt vila
  • Blanda ricottan, crème fraiche & det rökta sidfläsket
  • Blanda i svampen och löken i ricottablandningen
  • Fyll cannellonin med fyllningen, lägg dem i en ungsäkerform
  • Blanda ajvar relish med grädde, häll över cannellonin.
  • Strö över osten och ställ in i ugnen tills pastan är mjuk.

Jag serverade med sallad.

svampcannelloni på brunsopp
Blev en mycket omtyckt middag som mättade stora & små magar.