Kategorier
Naltafri Små äventyr

En av mina favoriter i Höga kusten

Skeppsmalen ligger i norra delen av Höga kusten och skulle kanske kunna räknas till den sista delen? 

För att åka till Skeppsmalen åker du norrut längs med E4an tills Idbyn där du svänger höger vid en bilverkstad. Här står det en skylt Fiskeläge också. Det är ca 3 mil från centrala Örnsköldsvik. Det är stundom en kurvig men vacker väg.

När du kliver ur bilen på parkeringsplatsen som du betalar med Swish slår en vind med en doft av rökt fisk emot dig. Sedan är det en kort promenad till hamnen och butiken där du kan köpa fisk till självbetjäning. I Skeppsmalen finns också världens första Surströmmingsmuseum.  

Nu när vi var i Norrland bodde vi hos min bror som bor i närheten av Skeppsmalen och det kändes självklart att vi skulle åka till ett favorit ställe som detta. Här har jag varit många gånger på olika årstider.

Vi svängde ut på fyrstigen direkt när vi passerat hamnen. Efter en kort vandring som leder framtill en utsikt över havet och inöver hamnen i Skeppsmalen. Den leder sedan tillbaka upp till fyren.

Stigen är märkt med målade blå prickar på berget/stenar. 

Fyren som finns i ute på Skagsudde byggdes 1957 och då ersatte den fyren från 1871.

I Skeppsmalen kan du nästan alltid hitta vindskydd bland klipporna och en enskild plats för reflektion eller kanske soldyrkan. Skeppsmalen ligger mig varmt om hjärtat och denna kväll jag och Ruben åkte ut var havet upprört och blåste kraftiga vindar men bjöd på en vacker solnedgång. 

Är du i trakterna av Höga kusten besök Skeppsmalen det är värt det.

 

Ett svar på ”En av mina favoriter i Höga kusten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *