Kategorier
Växter - Örter

Björksav

Nu är det tiden att tappa björksav och dricka den nyttigheten som träden bjuder på.  Ungefär 4 veckor nu på våren kan du tappa sav innan trädet slår ut löven. Får att tappa ur en björk behöver du en egen eller be markägaren om lov. Saven innehåller kalium, kalcium och magnesium och även aminosyror och enzymer. Pollenallergi sägs bli lindrad av saven och i vissa fall har folk blivit av med den. 

Hur går det till: 
– Du behöver en borrmaskin med en borr med ca 6mm i diameter
– Slang
– Dunk

Borra ca 1,20 meter upp och snett uppåt så att saven kan rinna ut. Sedan tar du slangen och sätter den i  hålet och se till att det sluter tätt runt slangen. Jag använde mig av vävtejp för att täta, vilket fungerade bra. Jag tappade ut ca 3 liter sav. Ruben älskade det, och tyckte att det var väldigt spännande att det kom ”vatten” ur trädet. Kom ihåg att sätta igen hålet med en träplugg efter att du är klar. 

Saven smakar lite sött och det sägs att björksockret som saven innehåller ska vara bra för tänderna. 

Björksaven håller cirka 3 dagar i kylskåp men går även att frysa in! Hör av er om i också tappat björksav och vad ni tyckte om det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *