Kategorier
Små äventyr

Skuleskogen, Höga kusten 2017 – en blåsig historia

I början av semestern beslutade vi oss för att gå en tur i nationalparken Skuleskogen ( Vår tredje nationalpark i år) som är belägen i världsarvet Höga kusten. Born and raised i Höga kusten men åren har hunnit gå och det var länge sedan jag vandrade här. Nu var det dags att visa min familj.

Den senaste istiden har det skett en landhöjning på ca 300 meter och gett landskapets sitt utseende. Geografiskt ligger Höga kusten i Ångermanland och sträcker sig mellan Härnösand och Örnsköldsvik.

Vi åkte entré syd där det är 3 km att ta sig till själva skrevan. Vi valde denna entré för vi var lite sent ute på dagen och vi har en 2,5 åring med oss. Just denna dagen var det växlande molnighet och sol. Vi åkte mitt veckan och tänkte oss vara ganska ensamma på leden men det var vi verkligen inte. Framme på den lilla grusvägen upp till parkeringen hamnade vi bakom två turistbussar från Tyskland och Italien visade det sig. De stannande och släppte av folk och tog sig en rökpaus men släppte först inte förbi oss framtill parkeringen som var full!!… 

Leden är fint anordnad med spångar på stora delar och mycket lätt att gå. Dock så hann vi snabbt i kapp och om Tyskarna och Italienarna som verkade bara gå till spångens slut och därför missa både skrevan och Slåtterbergen med dess utsikt. Hit nedan kom de iaf. ett fint litet vattenfall.

Vi gick som sagt vidare och gick upp på berget där vi åt vår medhavda lunch. Vi åt pastasallad som uppskattades av alla familjemedlemmar.

På berget var det otroligt blåsigt och svårt att få på sig vindkläderna, dock väldigt vackert med röd nordingrågranit.

Vi kom framtill skrevan och den är mäktig att titta på och den har en myt om sig att Ronja blivit inspelad här men det är mest en myt. Nog för att den påminner om djävulsgapet. Skrevan ska va ca 2oo meter lång, 7 meter bred och 30 meter djup.

Då passerade vi även denna ”hanging rock” som en går under.

Kommer givetvis att gå mer av Höga kusten leden genom åren och ge er fler matnyttiga tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *