Kategorier
Odling Slow living

Hydroponiska odlingen hur gick det?

Hur gick det med den hydroponiska odling? Eftersom detta var mitt första försök till en sådan här odling så känns det spännande och jag ha inte haft alltför stora förväntningar på själva odlingen.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Bild” alt=”En kort beskrivning av din bild” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”http://www.naltafri.se/wp-content/uploads/2018/09/11092018-IMG_8249.jpg” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Växer & växer

Nu har det gått lite mer än tre veckor sedan jag startade upp den hydroponiska odlingen. Som ni ser på bilden ovan så växer de och växer till min stora lycka. Det som är så himla fantastiskt är att vi redan har skördat till en middag. Det var goda blad. Nu funderar jag vidare på hur jag ska odla så att jag alltid har tillgång till färsk sallad. Jag förstår givetvis att det nog behövs fler odlingslådor. Just nu har jag inte plats för det, så det får läggs till önskelistan.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Näring & Syre

I mitt förra inlägg om hydroponisk odling beskrev jag hur jag byggde själva lådan och planteringen men inte så mycket om skötsel. Varför vattnet inte ska komma i solljus är för att det då bildas alger som äter upp syre. I min låda har jag inte någon pump för att tillföra syre då sallat trivs relativt bra i syrefattig miljö. Dock brukar jag ”vispa” lite i vattnet för att tillföra syre. De växter jag valt odla nu ser jag inget behov av en pump men det kan förändras i framtiden. För att det ska växa behöver det tillföras näring. Som jag skrev i mitt förra inlägg ville jag komma igång snabbt och det kan ju ha med mitt tålamod att göra. Därför valde jag att köpa Nelson & gardens näring för hydroponisk odling på en butik här i Örnsköldsvik. Efter att ha läst på en del i forum om hydroponisk odling har del en testat blomstra näring. Ni vet det gröna flaskan som går att köpa överallt med gott resultat. I forum om hydroponisk odling finns det massa information om hur du kan mäta pH mm i dina odlingar. Detta är super och kul att nörda in sig på men mitt fall vill jag ha en lättskött sallat odling och kan komma att utveckla detta mer i framtiden.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Bild” alt=”En kort beskrivning av din bild” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”http://www.naltafri.se/wp-content/uploads/2018/09/11092018-IMG_8251.jpg” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Testing, testing

När odlingen var sådd och allt var på plats upptäckte jag senare att någon hade flytt och vänt på en plugg. Så i denna plugg hade fröerna fallit ur och jag tog chansen att plantera en tomat. Den växer också, frågan är dock om den kommer att blomma och ge frukt. Jag tycker att det är lite kul att experimentera och blir det inget av det är ingen skada skedd 🙂

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Bild” src=”http://www.naltafri.se/wp-content/uploads/2018/09/11092018-IMG_8262.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Ljus

Nu börjar det bli allt mörkare här uppe i norr. Det är mysigt att tända lite ljus och mysa i soffan. Våra växter vill ändå ha lite mera ljus, i alla fall de allra flesta. Jag har en tanke om att skaffa en ramp över min hydroponiska odling för att ge dem de ljus de behöver. Uppdaterar om detta när jag det på plats. När vi var till Stockholm stannade vi på IKEA och de har nu ett utbud med lampor för växter. Det finns två olika storlekar. Jag köpte en sådan för att ge ljus till mina sticklingar och några örter. Det kan också vara ett bra alternativ till krukväxterna så de klarar den mörka vintern.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][/et_pb_row][/et_pb_section]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *