Kategorier
Matlagning

Göra egen svampsoja

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” disabled=”on”] Efter att läst en hel del om hydroponisk odling som betyder arbetande vatten. Det innebär att odla med endast vatten och näring. Ingen ny kunskap men för mig är det. Jag tycker om att efterforska. Finns flera färdiga system från både IKEA och Nelson och garden.  De är säkert väldigt bra men jag valde att bygga ett själv, till en betydligt billigare summa. Så här kommer jag visa hur jag har gjort.

Bygga en egen hydroponisk odling

Dessa saker använde jag mig av:

  • En frigoltskiva
  • Blomlåda
  • Kniv
  • Borrmaskin med borr & hålsåg
  • Linjal & penna
  • Kruka
  • Något material att låta frön gro i, ex kokos eller rockwool. Jag valde Nelson & gardens pluggar
  • Lecakulor

Det första jag gjorde var att mäta ut på frigolitskivan med blomlådan för att veta storleken.                                                    Efter att jag skurit ut biten så behövde jag tälja till den att passa i lådan.

Alla ni som hållit på med frigolit vet hur statiskt det blir. Så ett tips är att ha dammsugaren i närheten.                                                     Efter att jag karvat färdigt så var det dags att mäta ut vart krukorna skulle sitta. Vad jag har fått fram i mina efterforskningar är att tänka på att växterna behöver utrymme för att växa.

Använde mig av en hålsåg för det underlättade och tog inte så lång tid. Blev inspirerad av Odlingstvs avsnitt på youtube.                                                     Fick hjälp av hjärtat att sätta krukorna på rätt ställe. Efter det planterande vi pluggarna och lecakulorna används för att ge stadga. Nu står den i köksfönstret och väntar på att gro. När det blir mörkare här uppe i norr behöver växterna extra belysning och det kommer jag att införskaffa längre fram och hålla er uppdaterade.

Tankar om självhushållning

Tänker mig att det kan vara en bra idé med hydroponisk odling för att kunna ha tillgång till färsk sallad och kryddor under vintern. Detta för att minska importen av grönsaker. Mitt intresse för att minska mina avtryck på denna jord och dra mitt strå stacken. i klimatfrågan. Det vore kul om det skulle inspirera fler till att prova att odla och kanske till och med prova hydroponisk odling.  [/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Bild” alt=”En kort beskrivning av din bild” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”http://www.naltafri.se/wp-content/uploads/2018/09/08092018-IMG_8238.jpg” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Så hur gör en svampsoja

Ja verkar ju himla enkelt. Vi va på eftermiddagspromenad och hittade en del fina soppar. Mestadels björksopp. Kan va för att det var mycket björk där 😉 . Är du minsta osäker när du plockar svamp så ät den inte. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser och som intensivvårdsjuksköterska så är det inte på IVA en vill hamna än om de är grymt duktiga på sitt jobb. Så när du plockat svampen du är säker på. Rensa hacka. Använd dig av en väl rengjord burk. Jag valde att använda mig av kokande vatten. Går också att använda sig av ugnen för att döda eventuella bakterier. För det är ju viktig med hygien och inte föra in dåliga bakterier. Som exempelvis kan komma från jord när en plockar svamp.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Bild” alt=”En kort beskrivning av din bild” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” src=”http://www.naltafri.se/wp-content/uploads/2018/09/08092018-IMG_8246.jpg” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Så i burken varva med salt, svamp, salt, svamp osv.

Vänta 3 dagar

Vänta i tre dagar men vänd på burken någon gång per dag. Så ser du nästan på en gång hur vätska dras ur svampen. Efter 3 dagar sila bort svampen. Jag använde mig av en silduk som på bilden.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Bild” src=”http://www.naltafri.se/wp-content/uploads/2018/09/12092018-IMG_8269.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Jag lät det rinna ett par timmar och pressade ur svampen flera gånger. Efter detta kokade jag upp sojan, skummade av och hällde upp på flaska. Nu så tog min soja slut fort och den va god, salt såklart men doftade ljuvligt av soppar. Vill göra mera svampsoja men verkar som soppsäsongen är över här. Har i alla fall hittat fina gula kantareller och trattkantareller.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Bild” src=”http://www.naltafri.se/wp-content/uploads/2018/09/13092018-IMG_8281.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][/et_pb_row][/et_pb_section]

2 svar på ”Göra egen svampsoja”

Det går åt en hel del svamp. Jag använde mig endast av soppar och de är ju ofta stora så jag hade ca 10 stycken men då varierande storlek och det blev ca 5 dl färdig soja 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *