Kategorier
Naltafri

Önskelista till trädgården

Varje vinter kommer mina drömmar om hur och vad jag vill utöka min trädgård med. Det är underbart att ha en trädgård och att kunna utveckla den.

I år har jag bestämt mig för att odla humle. Om ni lyssnade på vårt första avsnitt av podcasten Gropen bakom skogen så pratar vi om hur humleodlingen i byn har ökat. Men vi har inte börjat. En kväll satt jag och kollade runt på odlingsidor. Så sprang jag över en sort som heter ’Böle’ och såklart måste vi ha en sort som heter Böle när vi bor i Bölen. Nu är en planta beställd och några andra sorter. Jag har ännu inte bestämt hur eller var de ska odlas men traditionellt odlas de på stör. Följ med här och på min instagram så ska vi se hur det går.

Vad jag saknar

Jag drömmer om att ha björnbär. Tänk vilket lyx att kunna göra egen björnbärssylt. Har hittat sorter som ska klara nordligare klimat så eventuellt kommer jag att utöka med björnbär redan i sommar. Det jag mest i odlingen just nu är fler bäddar. Så jag planerar att göra fler upphöjda bäddar med gödsel som jag kommer att plantera rakt i med pumpa och squash. Sedan ska jag göra odling med riktig jordfabrik, just nu finns en fabrik som är stor och den är rätt tung att jobba med. Så i år är tanken att göra något mindre fabriker och förhoppningsvis också ha egen såjord.

Samla och ta tillvara

Jag har samlat frön från flera av växterna jag odlar. Ärtor, sallad osv. Den här delen vill jag utöka. Genom att göra det ökar vi också självhushållningsgraden. Sen har jag en teori precis som med mina djur att de blir anpassade utifrån de förutsättningar vi har. Att i generationer framåt kommer göra att det klarar vårt klimat bättre.

Dammar och odlingar

Utifrån permakultur har jag en idé att gräva en damm längst upp på vår odlingsdel. Detta för att då rinner vattnet nedåt genom marken. Till det bästa denna damm blir för ankorna så dammen får ännu mer näring i sig från ankorna. Dessutom får de en speciell plats att hålla öppet vid äppelträden. Se min skiss.

Den är inte skalenlig men den ger en uppfattning om hur jag tänker. Behöver bygga ett ankhus till dom också.

2 svar på ”Önskelista till trädgården”

Hej, vi har tänkt att lägga dammduk i stora dammen. Men detta år har det hållit sig, kan bero på att i botten finns en massa lera. Den till ankorna tänkte jag nog återanvända en vattenbalja som har gått sönder. Men vi får se 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *