Kategorier
Naltafri

Året som gått 2020

En årsresumé vad som hänt på gården. Lycka och problemlösning.

2020 är året som vi alla kommer att minnas och det behöver ingen närmare beskrivning om varför. Jag, Victoria har i och med mitt lönearbete fått ställa om mina arbetsuppgifter flera gånger. Jobbat på IVA, smittspårat och där i mellan försökt göra mitt vanliga jobb. Covid-19 hoppas vi inte kommer få lika stort utrymme 2021. För 2021 ser jag året när jag början att gräva djupare i mina odlingskunskaper. Jag ska nämligen gå en utbildning som heter ’Odla i norr’. Vid intervjun för antagningen till utbildningen fick jag så mycket energi att fortsätta på det jag drömmer om. Det jag ser framemot är att få mer struktur på mina odlingar och fördjupad kunskap om jordförbättring, permakultur och vad som fungerar i vårt klimat.

Odlingsåret 2020

Vi har haft fullt i växthuset med ca 20 olika sorter av tomater och det tog lång tid för dem att mogna i år. Kan ha med både värme och ljus att göra. Det jag tar med mig är att jag kommer att ha färre sorter 2021. Två sorter jag odlat ett tag nu är Vilma och Kenneths piennolo som även 2021 kommer att odlas. Vilma för dess robusta planta och helt vanliga körsbärstomater och Kenneths för dess lagringsförmåga. En bifftomat som Brandywine kommer också att odlas. Eventullt kanske en sort till. Sedan kommer jag att satsa på en slanggurka och en västeråsgurka. Ingen djungelgurka i år, inget som vi gillar ändå. Nytt för 2020 är att vi införskaffade en frostvakt så vi kunde hålla växthuset igång lite längre på hösten. Och inte att förglömma Eric fixade nya dörrar till västhuset så nu är det både fint och håller tätt.

Potatis odlar vi i täckodling och det kommer jag att fortsätta med. Det är både enkelt och tidssparande. Inte alls lika tungt som traditionell odling, vi har inga maskiner.

Lök kommer vi odla mer av i år. Men jag vill prova med lökfrö och hoppas att jag lyckas.

Vill prova att odla popcornmajs men har inte bestämt mig ännu.

Fruktträd vill jag införskaffa några fler av. Valnöt hade varit kul.

Djuren

Under 2020 har vi fått fler djur. Kanin och anka är tillskott. Kaninerna hann med en kull, där det både har blivit rymningar och olyckliga dödsfall. Ankorna flyttade in i höst och har börjat ge oss ägg lagom till jul. Rysligt goda ägg.

Fåren hade herrbesök och det har gett oss fyra lamm på gården. Sån spänning och lycka när vi fått lamm här hemma.

Hönsen har fått sig tre nya höns kompisar. Vi har valt att ta in Hedemora höns i gruppen nu. Vi har inte gått med i genbanken för Bjurholmare och jag har någon egen idé att de höns som växer upp här hos oss blir anpassade utifrån från de förutsättningar som finns på gården. Och det är faktiskt kul med lite variation både på hönsens utseende och ägg.

Gården

Vi har en del projekt både inne och ute som vi vill göra. Tiden finns inte alltid och ibland är det orken som inte finns. Vi har grävt en damm och nu funderar vi på om den inte ska få bli större. Jag har grävt en liten damm vid växthuset som en dl av örtcirkeln. Funderar även på göra en mindre damm uppe i odlingsområdet både för vattenreservoar och för att det tillför rörelse i trädgården. Vi har ingen utsikt över sjö eller dylikt så dammar ger en känsla av vatten och som sagt rörelse. De ger också microklimat och ett mer stabilt klimat i trädgården då temperaturskiftningar inte blir lika stora.
Vi har även hunnit måla om en del av ladugården i sommar. Vi har en del mer jobb med den men det blir 2021 års projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *