Kategorier
Gården

Nya små medlemmar på gården

Vi har hittills fått fem små pigga kycklingar av rasen Bjurholmshöns. Dessa små dunbollar får ens hjärta att göra ett extra skutt.

När vi skaffade våra höns så var vi först tveksamma på att de skulle börja värpa direkt men det har de gjort. Tre ägg om dagen ganska exakt framtill vi hade en höna på rymmen och nu då när vi har en hönsmamma och en som ruvar och har en liten kyckling. Det är bara positivt att flocken blir större.

Surhöna nummer två som nu ligger har fler än tio ägg under sig och vi skulle såklart ha märkt dom vi skulle haft koll på dem. Nu blev det inte så och hon får ligga på dessa tills hon får förhoppningsvis får fler kycklingar.

Allt har gått med kycklingarna förutom några incidenter. Ena kycklingen hittade jag nykläckt och nedkyld men med värme och kärlek piggande hen på sig. Ruben döpte den till Fantasikt.

Men så kom den dagen när jag hittade nummer fem, död, blå näbb och såg att ha stopp i kloaken. Så den gick tyvärr inte att rädda. Vi höll en kort begravning och Ruben sa ” hoppas att du mår bra nu”.

Nacka en kyckling

Hönan som nu har en kyckling alltså kull nummer två fick även Hacke. Hacke som vi värnade om och la om hens sår. Men Hacke var ganska pigg och åt men så blev Hacke sämre. Då fick jag ta beslutet att Hacke skulle slippa lida. Jag har mentalt förberett mig på att nacka en vuxen höna eller tupp inte en kyckling. Men jag fick lov att göra detta. Jag har svårt att släppa det och satt länge efter och grät i ladugården men hönsen hade inte accepterat hen med sår. Höns hackar på de som inte är starka. Kanske var det något fel på lilla Hacke. Men nu har hen iaf inte ont. Men jag är ledsen lilla kyckling, jag önskar jag kunde ha hjälpt dig mer.

Tips och trix

Vi har gjort med dom små, byggt en barnkammare med en extra värmelampa. Värmelampan mest nu för att det varit så kallt vissa nätter. Annars klarar sig kycklingarna bra under mamman.
Jag kokade ägg och blandade med fil till kycklingarna i början, jag kände att det är lite knepigt men tydligen är det bra och de får i sig bra med proteiner. Sedan har jag skaffat ett kycklingfoder till dom samt att de får extra med gräs och bär. Snart ska de även få komma ut på gården, jag är nog mer hönsmamma där än själva hönsmamman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *