Kategorier
Matlagning Slow living

Lycka för mig är att få äta sin egen blåbärsylt

Sån härlig känsla att äta sin egen blåbärssylt. Något en själv har plockat, rensat och kokat. För mig är det en del av frihet. Samtidigt är en kunskap som jag tycker är viktig. Viktigt att vi vet hur vår mat produceras och vilket arbete det ligger bakom den. Vi hade ett samtal med några vänner om rostad lök som kostar 2 st för 15 kr. När mat är så billig som den faktiskt är i dag känns det lite märkligt. För att odla, skörda, tillaga, förpacka och sedan transportera varan måste det bli mer än 7,5 kr per burk. Visst vi pratar om mängder och på så sätt blir priset lägre. Fast tänk ändå vilket jobb det ligger bakom varje matvara. Hur lätt det är för oss att bara kasta den sen.

Pretentiös eller väldigt viktigt?

Som sagt för mig är det viktigt med att lära mitt barn om vart och vad mat är. Jag tror att det ger både en respekt inför det vi äter och det ger lärdom. Vårt samhälle här i Sverige är så enkelt för de allra flesta att handla billig och mättande mat. Så enkelt att vi inte funderar på något runt maten. Nu med klimatet tror och hoppas jag fler funderar på hur vi lever. Ibland kan jag känna mig lite löjlig som vill komma tillbaka till kärnan och att det skulle handla om att vara pretentiös. Fast det enda jag vill är att kanske kunna inspirera andra till att prova och tänka mer på vår natur.

Blåbärssylt

I år med den hettan som varit så fanns det inte så mycket blåbär att plocka. Nu har vi inte finkammat skogen men vi har plockat så pass mycket att vi kunde laga två stora burkar med blåbärssylt. Vi äter inte så mycket sylt så det kommer mest troligt att räcka över året.

Plättar

Vet inte varför men jag tycker plättar är godare än pannkakor. Kanske för att de är små?

Mitt recept:

  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • ca 6 dl havremjölk
  • salt
  • 2 msk smör smält ( vegetariskt)
  • vanilj bourbon

Vispa ihop ägg och en del av mjölken. Blanda i alla ingredienser och vispa till en klumpfri smet.

Ett svar på ”Lycka för mig är att få äta sin egen blåbärsylt”

Men eller hur. Så himla mycket godare (och mer uppskattat) med hemmagjort.
Det är inte alltid jag gör det, men försöker tänka på att tillaga saker från ”scratch” ibland.

PS. MÅSTE (!) skaffa ett plättjärn. Kör bara pannkakor här hemma… 😮 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *