Kategorier
Naltafri

Med risk för överhettning, mina tips

Värme i all ära men hur gör vi för att må bra och undvika uttorkning samt överhettning?

Kroppen har som temperatur på 37 grader och kommer att eftersträva att behålla denna temperatur oavsett om det är kallt eller varmt. Vi fryser eller vi svettas. För att göra sig av med överskottsvärme dilateras de ytliga kärlen, kapillärerna för att kyla ner kroppen genom svettningar. Hjärtat får jobba mera och du riskerar att rubba vätske- och saltbalansen i kroppen. När blodet mer koncentrerat av att förlora vätska finns även ökad risk för blodproppar. Detta gäller oss som är ovana med en sån här värme och har inte anpassat oss.

Några tips:

– Försök kyla ner där du ska sova för att hålla en hälsosam temperatur.
Är du ute på tur skulle jag rekommendera att avvakta med att vandra tills det är de svalare temperaturerna. Hålla sig mycket i skugga.
– Täck huvudet med en hatt och gärna kroppen.
– Duscha & bada för att komma ner i temperatur.
– Drick men undvik alkoholbaserade drycker och koffein samt söta drycker.
– Ät mindre måltider men oftare

De som är riskgrupper är personer med kroniska sjukdomar och äldre. Lämna aldrig barn eller djur i bil, det blir extrema temperaturer i bilar.

Tecken på överhettning

För att upptäcka en överhettning ha koll på andningsfrekvens som ska ligga mellan 12-20 andetag/min. Kroppstemperaturen, puls, yrsel, trötthet. Muntorrhet och urinmängd kan vara tecken på uttorkning. Tveka inte att söka hjälp om ni inte mår bra & håll kontakt med sjuka och äldre.

Vi håller oss i skugga, i bilen med AC eller i vattnet!
Har ni några tips som jag glömt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *