Välj en sida

Vad är det jag alltid jag har med mig när vi är ute i skogen. Jo jag har alltid med mig något att göra eld med. Oftast en tändare och alltid eldstål.Eldstålet är oberoende av väder men inte lika lätt att göra upp eld med (tycker jag men övning ger färdighet). Tändare är bra att ha i fickan nära kroppen, när det är kallt ute för när det blir för kallt, så fungerar inte gasen. Har också med något tändvirke med mig (inte i fickan). Har en bruk med fnöske, näver och små pinnar eller char cloth. Någon gammal tidning i ryggsäcken om det finns plats. Detta för att underlätta så mycket som möjligt och framförallt om vi skulle hamna i en nödsituation. Har också en väska med första hjälpen med mig.

Har alltid en kompass och en klocka på armen. Saker som är bra att tänka på när en är ute i naturen att ta riktmärken, så om du går vilse dig kan du känna igen dig. När du är ute titta runt om dig inte bara för att se den vackra naturen utan även för att navigera dig, vänd dig om i emellanåt för det ser annorlunda ut från andra hållet. Om du skulle komma vilse är det viktigt att inte gripas av panik då gör du av med mer energi och löser förmodligen inget problem. Stanna, genomgång av du har med dig, planera och genomför – omvärdera situationen om det krävs. Beroende på situationen så sägs det att du ska klara dig 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat. Dock brukar rädslan ta över innan och många klarar inte så lång tid i en nödsituation. Därför anser jag att det är alltid bäst att vara förbered innan en ger sig ut. Är det nytt område läs på, köp en karta över området, förlita dig inte på smarttelefon då batteri har slut (även batteripack ;).

Sedan ger övning färdighet och jag själv är inte på långa vägar färdiglärd men va rädda om er när ni är ute.