Kategorier
Naltafri

Skaffa får

Det är dom största djuren på vår gård och dom som kräver mest skötsel.

Märta

Välja får

När vi skaffade får var det inte så mycket till val vi gjorde gällande raser. Vi fick våra två första och sedan köpte vi fyra till som också är blandraser. Idag om jag skulle skaffa får hade jag nog skaffat klövsjöfår. Men det kanske blir framtiden men idag är vi nöjda med vår besättning. 2020 fick vi lamm för första gången och då med en bagge som är gotlandsfår. Får finns det köttraser, finullsfår och några sällsynta raser för mjölkproduktion i Sverige. Jag skulle nog välja att gå in och läsa i fårgrupper, läsa på allmogefårs hemsida.

Skötsel

Som kanske är uppenbart behöver fårs ull klippas, två gånger på ett år. Deras klöver behöver verkas. Det är ganska mycket jobb men det finns fårklippare som kan hyras in för den som vill det. Dom är snabba duktiga och effektiva. Vi har valt att klippa våra själva och det tar sin tid för oss. Jag tycker ändå att den tiden med fåren är kul, de blir lite tuffsiga och ullen blir inte alltid så bra att användas till annat än täckodling. Vissa av får har en del stickhår och lämpar sig inte får att spinna garn av. Får kan drabbas av parasiter och täckprov tas på våren innan de släpps ut på bete. Beställs enkelt på kollamasken.

Mat

Får behöver tillgång till färskt vatten och hö. Våra får äter höenesilage på vintern och går på bete på sommaren. Favoriten att äta på sommaren är sly. De behöver saltsten och mineralbalja. Det finns balja med koppar och utan, ta reda på vad dina får klarar av. Vissa fårraser ska inte ha koppar. Mina får bjuds också på kraftfoder som godis. De får även knäckebröd som de älskar.

Bo

Våra får går ute året om, på vintern har de en mindre vinterhage i anslutning till ladugården där de kan gå in. De ska inte ha en isolerad bostad utan den ska vara luftig. Våra trivs att vara ute mest hela tiden. På vintern ströar de sin ströbädd och när den brinner alstrar den värme. När vi mockar hos fåren använder vi stallströ och sedan ströar de som sagt själva väldigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *