Välj en sida

Göra egen svampsoja

av | sep 20, 2018 | Matlagning | 2 Kommentarer

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

 

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

 

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

 

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

 

Läste någonstans på nätet om att göra egen soja på svamp. Detta åter som en perfekt grej för mig som älskar att plocka svamp. Så jag googlade och hittade flera sidor med recept. Jag valde att bli inspirerad av Isabel på Taste Celebration.com.

 

En kort beskrivning av din bild

Så hur gör en svampsoja

Ja verkar ju himla enkelt. Vi va på eftermiddagspromenad och hittade en del fina soppar. Mestadels björksopp. Kan va för att det var mycket björk där 😉 . Är du minsta osäker när du plockar svamp så ät den inte. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser och som intensivvårdsjuksköterska så är det inte på IVA en vill hamna än om de är grymt duktiga på sitt jobb. Så när du plockat svampen du är säker på. Rensa hacka. Använd dig av en väl rengjord burk. Jag valde att använda mig av kokande vatten. Går också att använda sig av ugnen för att döda eventuella bakterier. För det är ju viktig med hygien och inte föra in dåliga bakterier. Som exempelvis kan komma från jord när en plockar svamp.

 

En kort beskrivning av din bild

Så i burken varva med salt, svamp, salt, svamp osv. 

Vänta 3 dagar

Vänta i tre dagar men vänd på burken någon gång per dag. Så ser du nästan på en gång hur vätska dras ur svampen. Efter 3 dagar sila bort svampen. Jag använde mig av en silduk som på bilden. 

Jag lät det rinna ett par timmar och pressade ur svampen flera gånger. Efter detta kokade jag upp sojan, skummade av och hällde upp på flaska. Nu så tog min soja slut fort och den va god, salt såklart men doftade ljuvligt av soppar. Vill göra mera svampsoja men verkar som soppsäsongen är över här. Har i alla fall hittat fina gula kantareller och trattkantareller.