Första sommaren på gården

En klok vän sa till mig att vänta med att göra om så många stora saker på gården och känna in det första året.

Det kan vara ett av de bästa råden. För att ta in och lära sig hur gården i olika årstider beter sig är som att lära känna en ny människa. Det finns så mycket att lära sig om hur vattnet rinner på marken, hur solen stiger upp och värmer, var solen går ned. Vilken typ av jord och mark det är. Vilka växter, grönsaker trivs här. Hur ska vi kunna optimera det vi vill odla.

Jag har fastnat för permakultur då jag tycker att det är ett vettigt sätt att se odling och naturen. I en bok jag läser om permakultur står det just det att sitta och iaktta hur just naturen, djuren och vatten beter sig. Där är jag nu, än om jag gör en del också. Men jag skulle vilja göra vissa förändringar i mitt odlingsområde. Ibland drömmer jag till och med om en damm.

Vad vet ni om permakultur? I kursen jag ska läsa detta år ska vi gå genom permakultur.
Det står för PERMAnent AgriCULTURE och bygger på att skapa ett hållbart samhälle utifrån platsens förutsättningar. Finns mer att läsa på : http://www.permakultur.se/

Jag hoppas på lära mig mer om permakultur för att kunna göra det bästa ekosystemet för min gård men nåt jag lärt mig nu är det krävs tålamod. Tålamod är inte min starkaste sida men vad vore livet om det inte fanns saker att jobba på.

Jag med min familj på midsommarafton
Jag med min familj på midsommarafton

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *